2013. február 9., szombat

Pálmabemutató és pálmabörze az ELTE Füvészkertben


Hírlevelet kaptam, amelyhez a csatolt sajtóanyagot némi módosítással és hozzáfűzéssel továbbítom. Íme:

„Pálmabemutató és pálmabörze az ELTE Füvészkertben
2013. március 2-án szombaton 10-től 16 óráig

Legyen saját pálmája! – a Füvészkertben élő pálmaféléket örökbe lehet fogadni, s minden látogató a belépőjegye mellé kap pálmamagot, hogy otthon kipróbálja, milyen is, ha saját pálmát nevel.

Jöjjön el, hozza el pálmáját vagy szerezze be a Füvészkertben!

Ízelítő az itt nevelt és eladásra kínált különleges pálmákból:
Licuala peltata var. sumawongii, Licuala dasyantha, Hyophorbe verschaffeltii, Hyophorbe lagenicaulis, Caryota mitis, Euterpe oleracea…a többit a helyszínen keresse!

A pálmafélék családja (Arecaceae) 252 nemzetséggel, mintegy 2522 fajjal rendelkezik, s legtöbb faj a trópusokon, illetve szubtrópusi éghajlaton él. A Füvészkertben most megismerheti a pálmák világát, Dr. Neményi András egyetemi oktató segítségével, aki 10 órától szakvezetés keretében mutatja be a füvészkerti és a világban honos pálmákat. Ezután megvásárolhatja a Füvészkertben nevelt pálmákat, vagy az itt kiállítók börzén csereberélhetik saját pálmájukat.”


Ilyen volt a Füvészkert circa 100 évvel ezelőtt
(Foto: Fortepan)

Dr. Neményi Andrásról – számomra – a legfontosabb információ az, hogy a doktori fokozatát a Különböző stressztényezők hatása a Trachycarpus fortunei Wendl. fotoszintézisére című értekezésével szerezte meg. Gyanítom, hogy Magyarországon pálmás témában nem született túl sok Ph.D. dolgozat, szóval az előadó miatt már eleve érdemes (vagy inkább kötelező) elmenni. További infó majd biztosan lesz a Füvészkert honlapján... egyelőre még nincs.